Rozwiązać układ równań macierzowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Macius700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 27 razy

Rozwiązać układ równań macierzowych

Post autor: Macius700 »

W zbiorze macierzy kwadratowych n -tego stopnia rozwiązać układ równań macierzowych :

\(\displaystyle{ \begin{cases} A-A\cdot Y=E\\A^{-1}\cdot X + Y=E\end{cases}}\)

gdzie \(\displaystyle{ A}\) - macierz nieosobliwa stopnia n

Odp. \(\displaystyle{ X=\frac{1}{2}(A+E)}\) , \(\displaystyle{ Y=\frac{1}{2}(E-A^{-1})}\)
ODPOWIEDZ