Sformułować własny problem (zadanie z treścia) o treści ekonomicznej dla którego można wyodrębnić odpowiednie macierze a następnie rozwiązać problem w konwencji rachunku macierzowego wykorzystać transponowanie mnożenie dodawanie i odejmowanie macierzy.
W szczefólności chodzi mi jak ulożyć do transponowania. Pod spodem umieszczam gdzie wykortzystane jest mnozenie i dodawanie. Z dóry dziękuje za pomoc.
np.
Do wytwortzenia 3 wyrobów w1, w2, w3 zauzywa sie w szczególności czterech środków produkcji S1, S2, S3, S4. Zużycie jednostkowe poszczególnych środków produkcji podano w tablicy
\(\displaystyle{ \: \: \: \:}\)S1 S2 S3 S4
W1 2\(\displaystyle{ \: \:}\) 2\(\displaystyle{ \: \:}\) 3\(\displaystyle{ \: \:}\) 2
W2 1\(\displaystyle{ \: \:}\) 0\(\displaystyle{ \: \:}\) 1\(\displaystyle{ \: \:}\) 2
W3 3\(\displaystyle{ \: \:}\) 2\(\displaystyle{ \: \:}\) 1\(\displaystyle{ \: \:}\) 5
Uwaga
Zużycie jednostkowe jest to ilość jednostek poszczególnych środków niezbędna do wytworzenia jednostki poszczególnych wyrobów
Określić jakie będzie zużycie poszczególnych środków produkcji ni zbędne do realizacji planu polegającego na
-wytworzeniu 400 jednostek W1
-wytworzeniu 800 jednostek W2
-wytworzeniu 750 jednostek W3
a) rozwiązać zadanie zgodnie z logiką
b) określić odpowiednie macierze i rozwiązać w konwencji rachunku macierzowego
ROZW
Ad.A)
Z1, Z2, Z3, Z4 – zużycie poszczególnych środków produkcji niezbędnych do wykonania planu
Z1=2*400 + 1*800 + 3*600
Z2=2*400 + 0*800 + 2*600
Z3=2*400 + 1*800 + 1*600
Ad.B)
\(\displaystyle{ Zużycie jednostkowe jest to ilość jednostek poszczególnych środków niezbędna do wytworzenia jednostki poszczególnych wyrobów
Określić jakie będzie zużycie poszczególnych środków produkcji ni zbędne do realizacji planu polegającego na
-wytworzeniu 400 jednostek W1
-wytworzeniu 800 jednostek W2
-wytworzeniu 750 jednostek W3
a) rozwiązać zadanie zgodnie z logiką
b) określić odpowiednie macierze i rozwiązać w konwencji rachunku macierzowego
ROZW
Ad.A)
Z1, Z2, Z3, Z4 – zużycie poszczególnych środków produkcji niezbędnych do wykonania planu
Z1=2*400 + 1*800 + 3*600
Z2=2*400 + 0*800 + 2*600
Z3=2*400 + 1*800 + 1*600
Ad.B)
\(\displaystyle{ Zużycie jednostkowe jest to ilość jednostek poszczególnych środków niezbędna do wytworzenia jednostki poszczególnych wyrobów
Określić jakie będzie zużycie poszczególnych środków produkcji ni zbędne do realizacji planu polegającego na
-wytworzeniu 400 jednostek W1
-wytworzeniu 800 jednostek W2
-wytworzeniu 750 jednostek W3
a) rozwiązać zadanie zgodnie z logiką
b) określić odpowiednie macierze i rozwiązać w konwencji rachunku macierzowego
ROZW
Ad.A)
Z1, Z2, Z3, Z4 – zużycie poszczególnych środków produkcji niezbędnych do wykonania planu
Z1=2*400 + 1*800 + 3*600
Z2=2*400 + 0*800 + 2*600
Z3=2*400 + 1*800 + 1*600
Ad.B)
Zużycie jednostkowe jest to ilość jednostek poszczególnych środków niezbędna do wytworzenia jednostki poszczególnych wyrobów
Określić jakie będzie zużycie poszczególnych środków produkcji ni zbędne do realizacji planu polegającego na
-wytworzeniu 400 jednostek W1
-wytworzeniu 800 jednostek W2
-wytworzeniu 750 jednostek W3
a) rozwiązać zadanie zgodnie z logiką
b) określić odpowiednie macierze i rozwiązać w konwencji rachunku macierzowego
ROZW
Ad.A)
Z1, Z2, Z3, Z4 – zużycie poszczególnych środków produkcji niezbędnych do wykonania planu
Z1=2*400 + 1*800 + 3*600
Z2=2*400 + 0*800 + 2*600
Z3=2*400 + 1*800 + 1*600
Ad.B)
m=\(\displaystyle{ ft[\begin{array}{cccc}2&2&3&2\\1&0&1&2\\3&2&1&5\end{array}\right]}\)
p= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}400&200&300&400\\800\\600\end{array}\right]}\)}\)}\)