rozwiazanie bazowe ukladow rownan

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
studentka87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 1 gru 2008, o 11:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

rozwiazanie bazowe ukladow rownan

Post autor: studentka87 »

Wyznaczyć rozwiązanie ogólne i wszystkie rozwiązania bazowe poniższych układów równań

a)
\(\displaystyle{ x_{1}}\) + \(\displaystyle{ x_{2}}\) + \(\displaystyle{ 2x_{3}}\) = 10
\(\displaystyle{ -x_{1}}\) + \(\displaystyle{ 2x_{2}}\) - \(\displaystyle{ 4x_{3}}\) = 20

b)
\(\displaystyle{ x_{1}}\) - \(\displaystyle{ 2x_{2}}\) + \(\displaystyle{ 3x_{3}}\) - \(\displaystyle{ x_{4}}\) = 1
\(\displaystyle{ 2x_{1}}\) + \(\displaystyle{ x_{2}}\) + \(\displaystyle{ x_{3}}\) - \(\displaystyle{ 3x_{4}}\) = 4
c)
\(\displaystyle{ 3x_{1}}\) + \(\displaystyle{ x_{2}}\) - \(\displaystyle{ x_{3}}\) ................. = 30
\(\displaystyle{ -x_{1}}\) ................. ..... + \(\displaystyle{ 3x_{3}}\) + \(\displaystyle{ x_{4}}\) =10
\(\displaystyle{ x_{1}}\) ...................... - \(\displaystyle{ x_{3}}\) ................ \(\displaystyle{ -x_{5}}\)=0
d)
\(\displaystyle{ 2x_{1}}\) + \(\displaystyle{ 2x_{2}}\) - \(\displaystyle{ x_{3}}\) - \(\displaystyle{ x_{4}}\) = 1
\(\displaystyle{ x_{1}}\) + \(\displaystyle{ 2x_{2}}\) - \(\displaystyle{ x_{3}}\) .................. = -2
\(\displaystyle{ 3x_{1}}\) + \(\displaystyle{ 3x_{2}}\) - \(\displaystyle{ x_{3}}\) - \(\displaystyle{ x_{4}}\) = -6

)
ODPOWIEDZ