rozwiązać układy równań liniowych - macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
studentka87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 1 gru 2008, o 11:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

rozwiązać układy równań liniowych - macierze

Post autor: studentka87 »

Zadanie 3.
Rozwiązać następujące układy równań liniowych:

a)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1+3x_2+x_3= 15 \\
x_1-3x_2-2x_{3} = 30 \end{cases}}\)


b)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5x_1+4x_2-2x_3+3x_4=2 \\
3x_1+2x_2-6x_3+9x_4= 4 \\
4x_1+3x_2-4x_3+6x_4 = 3 \end{cases}}\)


mam problem z tymi przykladami ;/ czy moglabym prosic o pomoc?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 gru 2008, o 11:20 przez studentka87, łącznie zmieniany 1 raz.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

rozwiązać układy równań liniowych - macierze

Post autor: agulka1987 »

studentka87 pisze:Zadanie 3.
Rozwiązać następujące układy równań liniowych:
r - rząd macierzy głownej
s - rzad macierzy rozszerzonej
n - ilość niewiadomych

jeżeli \(\displaystyle{ r=s=n}\) układ równań jest oznaczony i posiada dokładnie jedno rozwiazanie
jeżeli \(\displaystyle{ r=s}\)
ODPOWIEDZ