Rozwiąż równanie (Macierze)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie (Macierze)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x&1&2\\-1&2&1\\4&2x&-1\end{array}\right]}\)=0
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
Rozwiąż równanie (Macierze)
jezeli to 2giej stronie rownania 0 oznacza macierz zerowa, to wstarczy wszystkie elementy podanej macierzy przyrownac do zera. Jezeli 0 to nie jest macierz zerowa to nie da sie rozwiazac rownania, bo ono nie ma sensu. Macierz nigdy nie bedzie liczba (chyba , ze jest 1x1 a tu tak nie jest)
sprawdz tresc zadania. Moze tam jest wyznacznik macierzy a nie macierz?
sprawdz tresc zadania. Moze tam jest wyznacznik macierzy a nie macierz?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie (Macierze)
Tak trzeba obliczyć wyznacznik tej macierzy i potem przyrównać do zera, tylko o to chodzi ze delta wychodzi ujemna
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
Rozwiąż równanie (Macierze)
no to jezeli tak jest to nie mozna wyznaczyc takiej macierzy o wsplczynnikach rzeczywistych spelniajacych to rownanie. A moze wspolczynniki moga byc zespolone?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 gru 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie (Macierze)
To wychodzi tak.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x&1&2\\-1&2&1\\4&2x&-1\end{array}\right]}\)=\(\displaystyle{ x*2*(-1)+4+(-4x)-16-1-2x^{2}=-2x^{2}-6x-13}\)\(\displaystyle{ \\}\) \(\displaystyle{ -2x^{2}-6x-13=0}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x&1&2\\-1&2&1\\4&2x&-1\end{array}\right]}\)=\(\displaystyle{ x*2*(-1)+4+(-4x)-16-1-2x^{2}=-2x^{2}-6x-13}\)\(\displaystyle{ \\}\) \(\displaystyle{ -2x^{2}-6x-13=0}\)