Jak rozwiazac taki uklad rownan?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Takedowner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 3 lis 2008, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

Jak rozwiazac taki uklad rownan?

Post autor: Takedowner »

Dzien dobry, bardzo prosze o pomoc w wyjasnieniu mi jak oblicza sie takie uklady rownan:
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y-2z=0 \\ \frac{x-1}{2}=\frac{y+1}{-1}=\frac{z-3}{-2} \end{cases}}\)
b)\(\displaystyle{ \begin{cases}\frac{x}{1}=\frac{y}{1}=\frac{z}{1}\\ \frac{x-3}{3}=\frac{y}{0}=\frac{z+3}{-3} \end{cases}}\)
oraz wyznaczyc wektor kierunkowy prostej o parametrach:
a)\(\displaystyle{ l_{1}:\begin{cases}x=0\\ z=1\end{cases}}\)
b)\(\displaystyle{ l_{2}:\begin{cases}x+y=1\\ z=0\end{cases}}\)

Bardzo prosze o pomoc, moze nie w rozwiazaniu, ale przedstawieniu jak takie uklady sie rozwiazuje oraz jak wyznacza sie wektory kierunkowe prostych o danych parametrach. Z gory dziekuje za pomoc.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ