nullA

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tredfg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 gru 2008, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

nullA

Post autor: tredfg »

Krew mnie zalewa jak prowadzący zajęcia myślą że wszyscy podzielają ich zainteresowania w zabawę matlabem czy angielską literaturą dotyczącą matematyki. Teraz mi walnęli tekstem "nullA" i jak zwykle poszukiwania jakiś podpowiedzi w poradniku matematycznym czy innych encyklopediach spełzają na niczym bo nigdzie nie używa się tej fenomenalnej nazwy.

Dana jest macierz \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cccc}1&-1&-1&1\\1&1&1&-1\\1&1&-1&1\end{array}\right]}\)
Wyznacz zbór nullA czyli zbiór tych \(\displaystyle{ x= ft[x _{1}, &x _{2}, &x _{3} \right] ^{T}}\), że \(\displaystyle{ Ax=0}\)
sigma_algebra1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 92 razy

nullA

Post autor: sigma_algebra1 »

A to nie szukałeś zbyt cierpliwie ; )

też tej nazwy chyba nie spotkalam ale od czego jest internet?:

wikipedia podaje:

The kernel of a mapping is the set of elements that map to the zero element (such as zero or zero vector), as in kernel of a linear operator and kernel of a matrix. In this context, kernel is often called nullspace.

i dalej
The null space of an m × n matrix A is the set
\(\displaystyle{ {Null}(\mathbf{A}) = ft\{ \textbf{x}\in\textbf{R}^n : \mathbf{A}\textbf{x} = \textbf{0} \right\}}\)

Czyli stare dobre jądro ; )

cos tam chyba masz nie tak z wymiarami macierzy(3x4) i wektora ktory podajesz(3)...
ODPOWIEDZ