Układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
macko444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 gru 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sieradz

Układ równań

Post autor: macko444 »

Witam!
Mam do rozwiązania takie oto zadanko:

Kod: Zaznacz cały

Wylicz ten układ, zaokraglij liczby dziesietne i połacz cyfry.
(Jezeli x=8 a y=1 to rozwiazaniem bedzie liczba 81).
OTO UKŁAD DO ROZWIAZAMNIA:
0.6x+0.(6)y = 29.9
x+y = 45.5
Liczę, liczę i nie mogę się doliczyć 'x' i 'y'
Dzięki za jakiekolwiek wskazówki, rozwiązania?? :)
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

Układ równań

Post autor: Lukasz_C747 »

\(\displaystyle{ 6x+6,(6)y=299\\
(-)\underline {0,6x+0(6)y=29,9}\\
5,4x+6y=269,1}\)

I z tym drugim równaniem z zadania wyliczasz.
macko444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 gru 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sieradz

Układ równań

Post autor: macko444 »

Dzięki za pomoc!
Ja to liczyłem trochę inaczej i pewnie dlatego mi źle wychodziło.
Robiłem tak:

Kod: Zaznacz cały

0.6x+0.(6)y = 29.9
x+y = 45.5                         | * (-0.6)

    0.6x+0.(6)y=29.9
+  -0.6x-0.6y = -27.3
--------------------------
.
.
.

itd.
ODPOWIEDZ