Nierówność z sinusem i cosinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tak gdzie buahaha
- Podziękował: 48 razy
Nierówność z sinusem i cosinusem
Uzasadnij że dla każdego \(\displaystyle{ x R}\) prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ -\frac{ \sqrt{3} }{2} < sin(cos x) }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Nierówność z sinusem i cosinusem
\(\displaystyle{ -1\le \cos (x)\le 1\\
\sin (-1)>\sin ft(-\frac{\pi}{3}\right)=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\sin (1)ft( \frac{\pi}{3}\right)=\frac{\sqrt{3}}{2}\\}\)
Czyli mamy nasza szukana nierownosc Pozdrawiam.
\sin (-1)>\sin ft(-\frac{\pi}{3}\right)=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\sin (1)ft( \frac{\pi}{3}\right)=\frac{\sqrt{3}}{2}\\}\)
Czyli mamy nasza szukana nierownosc Pozdrawiam.