Iloczyny skalarów i wektorów - dowód

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Fishman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowa Tucholska
Podziękował: 2 razy

Iloczyny skalarów i wektorów - dowód

Post autor: Fishman »

Niech \(\displaystyle{ x,y}\) będą wektorami, a \(\displaystyle{ \alpha,\beta}\) - skalarami. Wykaż, że:

a) \(\displaystyle{ \alpha x = \Theta \iff = 0 x = \Theta}\)

b) \(\displaystyle{ \alpha x + \beta y = \beta x + y \iff = \beta x = y}\)
ODPOWIEDZ