Macierze komutujące

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gosia19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 20 razy

Macierze komutujące

Post autor: gosia19 »

Wyznacz wszystkie macierze komutujące z macierzą A.
a) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\-1&-1\end{array}\right]}\)
b) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\ 0&1\end{array}\right]}\)

Czy to chodzi o rozwiązanie równania: \(\displaystyle{ AX=XA}\)?
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

Macierze komutujące

Post autor: xiikzodz »

Tak. Wlasnie o to chodzi.

Dla macierzy 2x2 mozna na piechote. Dla wiekszych mozna najpierw doprowadzic do postaci Jordana, wyznaczyc macierze komutujace, nastepnie zastosowac do tego zbioru odwrotna zamiane bazy.

Daj znac w razie problemow.
ODPOWIEDZ