Witam
Mam prośbę może ktoś pomoże rozwiązać takie działania nie potrawie sobie z tym poradzić
Ile wynosi \(\displaystyle{ X=}\)aby można było podstawić daną macierz
\(\displaystyle{ E=A^{-1}A=AA^{-1}}\)
\(\displaystyle{ EA=AE=A}\)
Rozwiąż dane działania:
1.Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ AA^{T}X=2A}\)
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&2\end{array}\right]}\)
2. Znależc macierz odwrotną do macierzy \(\displaystyle{ X^{-1}=AA^{T}-2E}\)
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&1\\0&1&2\end{array}\right]}\)
3. Znależć macierz X spełniającą równanie \(\displaystyle{ AA^{T}X=E}\)
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&2\\1&2&0\end{array}\right]}\)
4. Wyznaczyć macierz x spełniające równanie \(\displaystyle{ XA+A^{T}=3E}\)
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&4&2\\2&3&2\\1&1&1\end{array}\right]}\)
5. Wyznaczyć macierz x spełniające równanie \(\displaystyle{ (A+E)X=B}\)
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&1&1\\1&-1&1\\2&0&-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&3&4\\2&3&4\end{array}\right]}\)
6.Wyznaczyć macierz odwrotną do macierzy
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\3&2&1\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&2\\1&1\\1&0\end{array}\right]}\)
rozwiąż równania macierzowe
rozwiąż równania macierzowe
Ostatnio zmieniony 30 lis 2008, o 10:54 przez tomekgama, łącznie zmieniany 3 razy.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiąż równania macierzowe
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3 \\ 0&1&2 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} 1&0 \\ 2&1 \\ 3&2 \end{bmatrix} X = \begin{bmatrix} 2&4&6 \\ 0&2&4 \end{bmatrix} \\tomekgama pisze:1.Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ AA^{T}X=2A}\)
\(\displaystyle{ A=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&2\end{array}\right]}\)
X=\begin{bmatrix} a&b&c \\ d&e&f \end{bmatrix} \\
\begin{bmatrix} 14&8 \\ 8&5 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} a&b&c \\ d&e&f \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&4&6 \\ 0&2&4 \end{bmatrix} \\
\begin{cases} 14a+8d=2 \\ 14b+8e=4 \\ 14c+8f=6 \\ 8a+5d=0 \\ 8b+5e=2 \\ 8c+5f=4 \end{cases} \iff
\begin{cases} a=\frac{8}{3} \\ b=\frac{2}{3} \\ c=-\frac{1}{3} \\ d=-\frac{8}{3} \\ e=-\frac{2}{3} \\ f=\frac{4}{3} \end{cases} \\
X=\begin{bmatrix} \frac{8}{3} & \frac{2}{3} & -\frac{1}{3} \\ -\frac{8}{3} & -\frac{2}{3} & \frac{4}{3} \end{bmatrix}}\)
rozwiąż równania macierzowe
Bardzo Dziękuje na takie rozwiązanie raczej sam bym nie wpadł przeczytałem już dwie książki o macierzach ale tak prostego rozwiązania nie znalazłem nigdzie.
Ja to zadanie próbowałem tak ( ale nie wiem czy nie wymyśliłem jakieś głupoty):
\(\displaystyle{ AA^{T}=I}\)
\(\displaystyle{ I^{-1}IX=2A /I^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=I^{-1}2A}\)
\(\displaystyle{ X=(AA^{T})^{-1}2A}\)
A jak rozwiązać pozostałe ?
Ja to zadanie próbowałem tak ( ale nie wiem czy nie wymyśliłem jakieś głupoty):
\(\displaystyle{ AA^{T}=I}\)
\(\displaystyle{ I^{-1}IX=2A /I^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=I^{-1}2A}\)
\(\displaystyle{ X=(AA^{T})^{-1}2A}\)
A jak rozwiązać pozostałe ?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiąż równania macierzowe
tomekgama,
Niech \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą kwadratową:
\(\displaystyle{ A A^{-1} = I}\)
I - macierz jednostkowa
Twój sposób rozwiązania nie wydaje mi się właściwy.
Jak dla mnie, treść zadania nie jest do końca poprawna.
Myślę, że \(\displaystyle{ E}\) jest macierzą jednostkową odpowiedniego wymiaru, tzn. takiego, który jest aktualnie potrzebny w zadaniu.
Wiem, że istnieje coś takiego jak uogólniona macierz odwrotna (dla macierzy prostokątnych), ale tutaj chyba nie będzie miało to zastosowania. Na wykładach nie miałeś takiego zagadnienia
Niech \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą kwadratową:
\(\displaystyle{ A A^{-1} = I}\)
I - macierz jednostkowa
Twój sposób rozwiązania nie wydaje mi się właściwy.
Jak dla mnie, treść zadania nie jest do końca poprawna.
Myślę, że \(\displaystyle{ E}\) jest macierzą jednostkową odpowiedniego wymiaru, tzn. takiego, który jest aktualnie potrzebny w zadaniu.
Wiem, że istnieje coś takiego jak uogólniona macierz odwrotna (dla macierzy prostokątnych), ale tutaj chyba nie będzie miało to zastosowania. Na wykładach nie miałeś takiego zagadnienia
rozwiąż równania macierzowe
Na wykładach były tyko 3 przykłady we wszystkich przykładach dana macierz \(\displaystyle{ E=}\) miała 3 wiersze i 3 kolumny wtedy można policzyć \(\displaystyle{ DetA}\) i wyliczyć \(\displaystyle{ A^{-1}}\)
ale jeżeli dana macierz ma tylko 2 wiersze i 3 kolumny (zadanie nr. 1,2,3.) to jak wyliczyć \(\displaystyle{ DetA}\) i co z tym nieszczęsnym \(\displaystyle{ E}\) ?
\(\displaystyle{ E=AA^{-1}}\)
\(\displaystyle{ EA=AE=A}\)
1.
\(\displaystyle{ AAX=E}\)
\(\displaystyle{ X=A^{-1}A^{-1}}\)
2.
\(\displaystyle{ XA=C+2B}\)
\(\displaystyle{ X=(C+2B)A^{-1}}\)
3.
\(\displaystyle{ XA=B}\)
\(\displaystyle{ X=BA^{-1}}\)
ale jeżeli dana macierz ma tylko 2 wiersze i 3 kolumny (zadanie nr. 1,2,3.) to jak wyliczyć \(\displaystyle{ DetA}\) i co z tym nieszczęsnym \(\displaystyle{ E}\) ?
\(\displaystyle{ E=AA^{-1}}\)
\(\displaystyle{ EA=AE=A}\)
1.
\(\displaystyle{ AAX=E}\)
\(\displaystyle{ X=A^{-1}A^{-1}}\)
2.
\(\displaystyle{ XA=C+2B}\)
\(\displaystyle{ X=(C+2B)A^{-1}}\)
3.
\(\displaystyle{ XA=B}\)
\(\displaystyle{ X=BA^{-1}}\)