wyznaczenie wymiarów macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
carpediem000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

wyznaczenie wymiarów macierzy

Post autor: carpediem000 »

witam, mam ogromny problem z wykonaniem tych zadań na macierzach - nie jestem umysłem ścisłym ale niestety na studiach przedmiot muszę zaliczyć. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to byłabym wdzięczna bo mam 2 tyg na zrobienie tych przykładów ale jakoś nie idzie mi to zupełnie.
\(\displaystyle{ A(2X-A)+AX=3I\\
(AX-3I)=4BX=2I-C ^{2}X\\
A(X-A) ^{T} + 2I=A+X ^{T} \\
(X+A)A-7A ^{2} =0\\
AB(X ^{T} A) ^{T} = C(X-C)\\
(AX) ^{T} -AA ^{T}=I+2X ^{T} \\
((A+I)X) ^{-1} +(I ^{-1} ) ^{T} =0}\)


Wiem, że to jest dużo przykładów ale jeśli chociaż kilka z nich pomożecie mi zrobić tak krok po kroku to będę wdzięczna - przynajmniej zrozumiem zasadę działania na macierzach w takich przypadkach. Muszę też poda własności z jakich należy skorzystać przy rozwiazywaniu w/w.
Z góry dziekuję

[ Dodano: 27 Listopada 2008, 22:56 ]
przepraszam - dopiero jak wysłałam to zauważyłam że nie wyświetliło mi T jako transponowanego i 2 jako "do kwadratu" - proszę o wyrozumiałość - piszę pierwszy raz....

Zapoznaj się z instrukcją LaTeX-a https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
luka52
Ostatnio zmieniony 27 lis 2008, o 23:10 przez carpediem000, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ