Bardzo proszę o pomoc, gdyż nawet nie wiem jak się za to zabrać.
Które z podzbiorów \(\displaystyle{ V}\) (przestrzeń funkcji \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}\to\mathbb{R}}\)) są przestrzeniami liniowymi?
\(\displaystyle{ V _{1} =\{f: f(\pi) =0\}}\)
\(\displaystyle{ V _{2} =\{f : f(0) = \pi\}}\)
\(\displaystyle{ V _{3} =\{f: f(x) = f(x+1)},\quad x \mathbb{R}\}}\)
\(\displaystyle{ V _{4} =\{f: 2f(0) qslant f(1)\}}\)
\(\displaystyle{ V _{5} =\{f: \deg{f}=2k, k\in \mathbb{N}\}}\)
Z góry dziękuję.
przestrzeń liniowa. podprzestrzenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 7 lip 2008, o 20:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: skądś tam jestem;)
przestrzeń liniowa. podprzestrzenie.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2008, o 23:53 przez betka, łącznie zmieniany 2 razy.