Oto moje obliczenie:
1) kolumne(1)- 2kolumny(2) i 2kolumny(2)+kolumna(3)
2) 3kolumny(3)- 2kolumny(4)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&2&3&-2\\2&-1&-2&-3\\3&2&-1&-2\\2&-3&2&1 \end{array}\right|}\)=\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}-3&7&3&-2\\0&0&-2&-3\\-1&3&-1&-2\\8&-4&2&1 \end{array}\right|}\)=\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}-3&7&10&-2\\0&0&0&-3\\-1&3&-1&-2\\8&-4&4&1 \end{array}\right|}\)=\(\displaystyle{ -3 (-1)^6 ft|\begin{array}{ccc}-3&7&10\\-1&3&-1\\8&-4&4\end{array}\right|}\)=\(\displaystyle{ -3(-36-56+40-240+12+28)=756}\)
Mam oczywiście wrażenie, że to jest źle. Czy mogłby ktoś mi to sprawidzić i powiedzieć co ewentualnie jest źle? I czy ja mogę wykonywać takie operacje na wyznacznikach?
Oblicz wyznacznik
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Oblicz wyznacznik
Oczywiście, że żle klomn nie odejmujesz tylko dodajesz
więc twoim tokiem myslenia powinno być
kolumna 1 dodać 2*kolumn2, kolumna 3 dodać -2*kolumna2, kolumna 4 dodać -3*kolumna 2
jeszcze prościej było zrobic przekształcenia za pomoca 1 wiersza
wiersz 1 x (-2) i dodac do wiersza 2 i 4, wiersz 1 *(-3) dodac do wiersza 3
więc twoim tokiem myslenia powinno być
kolumna 1 dodać 2*kolumn2, kolumna 3 dodać -2*kolumna2, kolumna 4 dodać -3*kolumna 2
jeszcze prościej było zrobic przekształcenia za pomoca 1 wiersza
wiersz 1 x (-2) i dodac do wiersza 2 i 4, wiersz 1 *(-3) dodac do wiersza 3
-
- Użytkownik
- Posty: 350
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 20 razy
Oblicz wyznacznik
A ja się produkuje nie wiadomo ile
Z tego co widze to wiersze też się tylko dodaje, jakoś to przeoczyłam. Za mało praktyki.
Ale teraz to już wszystko powinno byc w porządku. Dziękuje bardzo
Z tego co widze to wiersze też się tylko dodaje, jakoś to przeoczyłam. Za mało praktyki.
Ale teraz to już wszystko powinno byc w porządku. Dziękuje bardzo
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Oblicz wyznacznik
Chyba nie dośc uwaznie przeczytałaś moja wiadomość nie tylko wiersz się dodaje ale kolumny też to zależy na czym robisz operacje. W twoim sposobie, którym zaczełas robić dodaje sie kolumny i to tez jest poprawnie.
[ Dodano: 25 Listopada 2008, 19:06 ]
wszystko zalezy od tego co chcesz wyzerować:
jeżeli zerujesz kolumne to robisz operacje na wierszach
jeżeli zerujesz wiersz to robisz operacje na kolumnach
[ Dodano: 25 Listopada 2008, 19:06 ]
wszystko zalezy od tego co chcesz wyzerować:
jeżeli zerujesz kolumne to robisz operacje na wierszach
jeżeli zerujesz wiersz to robisz operacje na kolumnach