Wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kundzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 kwie 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 1 raz

Wyznacznik macierzy

Post autor: kundzio »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}a&b&0&0&0\\0&a&b&0&0\\0&0&a&b&0\\0&0&0&a&b\\b&0&0&0&a\\\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: Mariusz M »

Skorzystaj z rozwinięcia Laplace względem np pierwszej kolumny a otrzymasz
dwie macierze dolnotrójkątną i górnotrójkątną
Wyznacznik macierzy trójkątnych jest równy iloczynowi elementów diagonalnych
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: agulka1987 »

kundzio pisze:\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}a&b&0&0&0\\0&a&b&0&0\\0&0&a&b&0\\0&0&0&a&b\\b&0&0&0&a\\\end{array}\right]}\)
wiersz 1 *(-b/a) dodać do w5

\(\displaystyle{ det ft[\begin{array}{ccccc}a$ b $0$ 0 $0\\0$ a $b$ 0 $0\\0$ 0 $a$ b $0\\0$ 0 $0$ a $b\\0$ $-\frac{b^2}{a} 0$ 0 $a\end{array} \right]=(-1)^2*a* det\left[\begin{array}{cccc}a$ b $0$ 0\\0$ a $b$ 0\\0$ 0 $a$ b\\- \frac{b^2}{a}$ 0 $0$ a\end{array} \right]}\)

kolumna 4 *\(\displaystyle{ ( \frac{b^2}{a^2})}\) dodać do kolumny 1

\(\displaystyle{ =a*det ft[\begin{array}{cccc}a$ b $0$ 0\\0$ a $b$ 0\\ \frac{b^3}{a^2}$ 0 $a$ b\\0$ 0 $0$ a\end{array} \right]=4*(-1)^8*a* det\left[\begin{array}{ccc}a$ b $0\\0$ a $b\\ \frac{b^3}{a^2}$ 0 $a\end{array} \right] =a^2(a^3+ \frac{b^3}{a^2}+0-0-0-0)=a^5+b^5}\)
kundzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 kwie 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 1 raz

Wyznacznik macierzy

Post autor: kundzio »

dziękuję ;]
ODPOWIEDZ