Mamy dane macierze..

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
czarnys69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 18 lis 2008, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net
Podziękował: 12 razy

Mamy dane macierze..

Post autor: czarnys69 »

Mamy dane macierze: A \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&3\\-2&2\\1&4\end{array}\right]}\)

B\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&3\\2&-1\end{array}\right]}\)

C=A*B wówczas:

a) C jest macierzą 2x3
b) c_{11}=7
c) c_{32}=-1

Rozwiązałem to zadanie i wyszło mi:
a) tego nie wiem. Bo jest macierzą 2x3 i nie wiem czy to działa zamiennie. Czyli czy 3x2 to to samo co 2x3. Myślę, że będzie NIE.
b) NIE
c) TAK

Proszę i sprawdzenie tego zadania i przepraszam bo wiem, że jest banalne ale chce się upewnić. Z góry dziękuje. Pozdrawiam
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Mamy dane macierze..

Post autor: agulka1987 »

a) dobrz bo z mnozenia macierzy 3x2 przez macierz 2x2 wychodzi macierz 3x2 pierwsza oznacze liczbę wierszy druga liczbe kolumn (tak jak przy oznaczaniu pozycji w macierzy w odpowiedzi c c_{32} oznacza dana liczba leży w 3 wierszu i 2 kolumnie)

b) i c) dobrze
czarnys69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 18 lis 2008, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net
Podziękował: 12 razy

Mamy dane macierze..

Post autor: czarnys69 »

hmmm..

czyli
a)NIE
b)NIE
c)TAK

Dobrze zrozumiałem? dziękuje;)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Mamy dane macierze..

Post autor: agulka1987 »

Jak najbardziej dobrze
czarnys69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 18 lis 2008, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net
Podziękował: 12 razy

Mamy dane macierze..

Post autor: czarnys69 »

hmm teraz jeszcze tak patrze i:
d11 2*1+3*2
d12 2*3+3*(-1)

czyli odpowiedź a jest prawidłowa! bo C jest macierzą 2*3 !! Mam racje? bo już sam nie wiem;/
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Mamy dane macierze..

Post autor: agulka1987 »

Na pewno odpowiedź a jest błędna. Jeżeli pomnozysz macierz 3x2 przez macierz 2x2 wyjdzie macierz 3x2

wiersz 1 \(\displaystyle{ A_{11}*B_{11}+A_{12}*B_{21} | A_{11}*B_{12}+A_{12}*B_{22}}\)
wiersz 2 \(\displaystyle{ A_{21}*B_{11}+A_{22}*B_{21} | A_{21}*B_{12}+A_{22}*B_{22}}\)
wiersz 3 \(\displaystyle{ A_{31}*B_{11}+A_{32}*B_{21} | A_{31}*B_{12}+A_{32}*B_{22}}\)

tak więc mając 3 wiersze nie może być macierzą 2x3
czarnys69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 18 lis 2008, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net
Podziękował: 12 razy

Mamy dane macierze..

Post autor: czarnys69 »

mój błąd;) dziękuje za pomoc;)
ODPOWIEDZ