Jak to rozwiązać??
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x-3y-z=2 \\2x+2y-2z=8\\x-3y+z=4 \end{array}}\)
Układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 lis 2008, o 14:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Układ równań
Weź pierwsze i trzecie równanie w układ dwóch równań(czyli narazie pomiń środkowe równanie). Pomnóż pierwsze równanie przez minus jeden. A następnie metodą przeciwnych współczynników zsumuj z trzecim. I Ci się x i y skróci i będziesz miałą samo z , któe obliczysz.A potem popodstawiać do reszty i wziąć dwa równania i wyliczyć x i y
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 lis 2008, o 14:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Układ równań
no właśnie o to chodzi,że ja takim sposobem jeszcze nigdy nie rozwiązywałam na wykładach też tak nie miałam, jest inny sposób??
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Układ równań
Możesz rozwiązać na 3 sposobymisianiolek pisze:Jak to rozwiązać??
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x-3y-z=2 \\2x+2y-2z=8\\x-3y+z=4 \end{array}}\)
1. metoda eliminacji Gaussa - wpisujesz układ równań w macierz rozszerzoną o kolumnę składającą się z wyników i wykonyjesz przekształcenia elementarne tak aby macierz główną doprowadzić do postaci jednostkowej a w części rozszerzonej otrzymujesz wynik
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1$ -3 $-1 ft|2\\2$ 2 $-2 ft|8\\1$ $-3$ 1 ft|4\end{array} \right]}\) wiersz 1 *(-2) dodac do w2, w1*(-1) dodac do w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1$ -3 $-1 ft|2\\0$ 8 $0 ft|4\\0$ 0 $2 ft|2\end{array} \right]}\) w2 * (1/8), w3 * (1/2)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1$ -3 $-1 ft|2\\0$ 1 $0 ft| \frac{1}{2} \\0$ 0 $1 ft|1\end{array} \right]}\) w2 * 3 dodac do w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1$ 0 $-1 ft| \frac{7}{2} \\0$ 1 $0 ft| \frac{1}{2} \\0$ 0 $1 ft|1\end{array} \right]}\) w3 dodać do w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1$ 0 $0 ft| \frac{9}{2} \\0$ 1 $0 ft| \frac{1}{2} \\0$ 0 $1 ft|1\end{array} \right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= \frac{9}{2}\\y= \frac{1}{2}\\z=1 \end{cases}}\)
2. Wzory Cramera
liczysz wyznaczkik macierzy głównej detA musi być rózny od 0
następnie liczysz wyznaczniki macierzy pomocniczych (zastepując poszczególna kolumne kolumna wyników a nastepnie podstawiasz do wzoru
\(\displaystyle{ x_{i}= \frac{detA_{i}}{detA}}\)
wyznacznik macierzy głownej
\(\displaystyle{ detA=\left[\begin{array}{cccc}1$ -3 $-1\\2$ 2 $-2\\1$ $-3$ 1\end{array} \right] = 16}\)
wyznaczniki macierzy pomocniczych
\(\displaystyle{ detA_{x}=\left[\begin{array}{cccc}2$ -3 $-1\\8$ 2 $-2\\4$ $-3$ 1\end{array} \right] = 72}\)
\(\displaystyle{ detA_{y}=\left[\begin{array}{cccc}1$ 2 $-1\\2$ 8 $-2\\1$ 4 $1\end{array} \right] = 8}\)
\(\displaystyle{ detA_{z}=\left[\begin{array}{cccc}1$ -3 $2\\2$ 2 $8\\1$ $-3$ 4\end{array} \right] = 16}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{detA_{x}}{detA}= \frac{72}{16}= \frac{9}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{detA_{y}}{detA}= \frac{8}{16}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{detA_{z}}{detA}= \frac{16}{16}= 1}\)
3. metoda macierzy odwrotnej
liczyysz macierz odwrotną dowolna metodą i mnozysz przez macierz z kolumny wyników (b)
\(\displaystyle{ A^{-1}*b= x,y,z}\)
macierz odwrotna
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-\frac{1}{4}$ $\frac{3}{8}$ $\frac{1}{2}$\\- \frac{1}{4}$ $\frac{1}{8}$ 0\\- \frac{1}{2}$ 0 $\frac{1}{2}$\end{array}\right] * ft[\begin{array}{ccc}2\\ 8\\ 4\end{array} \right]=\left[\begin{array}{ccc} \frac{9}{2}\\ \frac{1}{2}\\1\end{array} \right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 lis 2008, o 14:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Układ równań
skąd mamy takie liczby w macierzy odwrotnej mi wychodzą zupełnie inne jak obliczyć tą macierz tym 3 sposobem!
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Układ równań
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1$ -3 $-1 ft|1$ 0 $0\\2$ 2 $-2 ft|0$ 1 $0\\1$ $-3$ 1 ft|0$ 0 $1 \end{array} \right]}\) w1*(-2) dodać do w2, w1*(-1) dodac do w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1$ -3 -1 ft|1$ 0 $0\\0$ 8 $0 ft|-2$ 1 $0\\0$ 0 $2 ft|-1$ 0 $1 \end{array} \right]}\) w2 *(1/8), w3*(1/2)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1$ -3 -1 ft|1$ 0 $0\\0$ 1 $0 ft|- \frac{1}{4} $ $\frac{1}{8}$ 0\\0$ 0 $1 ft|- \frac{1}{2} $ 1 $\frac{1}{2}\end{array} \right]}\) w2 *(3) dodac do w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1$ 0 -1 ft| \frac{1}{4}$ $\frac{3}{8}$ 0\\0$ 1 $0 ft|- \frac{1}{4} $ $\frac{1}{8}$ 0\\0$ 0 $1 ft|- \frac{1}{2} $ 1 $\frac{1}{2}\end{array} \right]}\) w3 dodac do w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1$ 0 $0 ft| -\frac{1}{4}$ $\frac{3}{8}$ $ \frac{1}{2} \\0$ 1 $0 ft|- \frac{1}{4} $ $\frac{1}{8}$ 0\\0$ 0 $1 ft|- \frac{1}{2} $ 1 $\frac{1}{2}\end{array} \right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1$ -3 -1 ft|1$ 0 $0\\0$ 8 $0 ft|-2$ 1 $0\\0$ 0 $2 ft|-1$ 0 $1 \end{array} \right]}\) w2 *(1/8), w3*(1/2)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1$ -3 -1 ft|1$ 0 $0\\0$ 1 $0 ft|- \frac{1}{4} $ $\frac{1}{8}$ 0\\0$ 0 $1 ft|- \frac{1}{2} $ 1 $\frac{1}{2}\end{array} \right]}\) w2 *(3) dodac do w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1$ 0 -1 ft| \frac{1}{4}$ $\frac{3}{8}$ 0\\0$ 1 $0 ft|- \frac{1}{4} $ $\frac{1}{8}$ 0\\0$ 0 $1 ft|- \frac{1}{2} $ 1 $\frac{1}{2}\end{array} \right]}\) w3 dodac do w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1$ 0 $0 ft| -\frac{1}{4}$ $\frac{3}{8}$ $ \frac{1}{2} \\0$ 1 $0 ft|- \frac{1}{4} $ $\frac{1}{8}$ 0\\0$ 0 $1 ft|- \frac{1}{2} $ 1 $\frac{1}{2}\end{array} \right]}\)