Witam mam do obliczenia taką macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-3&4\\-2&3&0\\-3&2&2\end{array}\right]}\)
równa się
a) jest liczba dodatnia
b) jest liczba ujemna
c) jest liczba wieksza od 10
Proszę o pomoc z wyjaśnieniem co i jak. z góry dziekuje serdecznie
wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wyznacznik macierzy
Wyznacznik dla macierzy 3x3 liczymy wg wzoru
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a$ b $c\\d$ e $f\\g$ h $i\end{array} \right] = aei + bfg + cdh - ceg - bdi -afh}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a$ b $c\\d$ e $f\\g$ h $i\end{array} \right] = aei + bfg + cdh - ceg - bdi -afh}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 lis 2008, o 14:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
wyznacznik macierzy
2*3*2+(-3)*0*-3+4*-2*2-(-3)*3*4-2*0*2-2*-2*-3=
12+0+(-16)-(-36)-0-12=
12-16+36-12=20
Więc a i c
12+0+(-16)-(-36)-0-12=
12-16+36-12=20
Więc a i c