Obliczyc wartość wyrażenia,

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lukis1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 lut 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Obliczyc wartość wyrażenia,

Post autor: lukis1989 »

Czy takie zadanie jest mozliwe do wykonania? Mam takie na liście i nie moge tego za Chiny zrobić. Proszę o pomoc.

Dane są macierze:

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&0\\0&1&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{ccc}-1&0&1\\0&2&0\end{array}\right]}\)

Oblicz:
(a+b)^5

Przecież, aby mnożyc macierze liczba kolumn=liczba wierszy?
unearth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świętochłowice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Obliczyc wartość wyrażenia,

Post autor: unearth »

w poleceniu masz przecież dodanie obu nacierzy, a następnie pomnożenie ją przez skalar, a nie inną macierz

aa sry tam jest potęga, źle spojrzałem
ODPOWIEDZ