wektory zależne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lotta666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 sty 2008, o 18:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

wektory zależne

Post autor: lotta666 »

Dla jakich wartości parametru a wektory są l. zależne?

x1=(2,1,1) x2=(1,-1,3) x3=(3,3,a)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

wektory zależne

Post autor: mol_ksiazkowy »

Beda one lin zalezne, jesli istniec bedzie ich kombinacja liniowa =0 , i o nie wszystkich wspo lczynnikach x, y, x=0
tk
j

\(\displaystyle{ 2x+y+3z=0}\)
\(\displaystyle{ x-y+3z=0}\)
\(\displaystyle{ x+3y+az=0}\)

Mamy wiec \(\displaystyle{ x=-2y}\) i \(\displaystyle{ z=y}\)
tj dochodzimy do rownania \(\displaystyle{ y(a+1)=0}\)
tj
\(\displaystyle{ a=-1}\)

Jesli bowiem \(\displaystyle{ a -1}\). to \(\displaystyle{ x=y=z=0}\)
ODPOWIEDZ