metoda kolumn jednostkowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pyskab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 paź 2008, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: net

metoda kolumn jednostkowych

Post autor: pyskab »

rozwiazac uklad rownan metoda kolumn jednostkowych

5x+2y-2z=5
3x+y+2y=1
2x+3y+2z=5
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

metoda kolumn jednostkowych

Post autor: JankoS »

pyskab pisze:rozwiazac uklad rownan metoda kolumn jednostkowych

5x+2y-2z=5
3x+y+2y=1
2x+3y+2z=5
Przypuszczam, iż rzecz idzie o poniższe:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}5&1&2&5\\3&1&2&1\\2&3&2&5\end{array}\right] (1) ft[\begin{array}{cccc}5&1&2&5\\-2&0&0&-4\\-13&0&-4&-10\end{array}\right]
(2) ft[\begin{array}{cccc}-\frac{3}{2}&1&0&0\\1&0&0&2\\-13&0&-4&-10\end{array}\right] \\ (3)
ft[\begin{array}{cccc}0&1&0&3\\1&0&0&2\\0&0&-4&16\end{array}\right] (4)
ft[\begin{array}{cccc}0&1&0&3\\1&0&0&2\\0&0&1&-4\end{array}\right] \begin{cases} y=3\\x=2\\z=-4\end{cases}}\)
.
(1) II + (-I), III+(-3I); (2) I+1/2III, II:2; (3) I+3/2II, III+13II; (4)III(-1).
Daria4543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 21 paź 2009, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kobiety nie można zrozumieć tak jak matematyki
Podziękował: 11 razy

metoda kolumn jednostkowych

Post autor: Daria4543 »

może mi ktoś wytłumaczyć te zadanie krok po kroku ?
jak mam rozwiązać inne podobne zadania?
ODPOWIEDZ