elipsa, parabola, hiperbola - obrót

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lustysia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 3 lis 2007, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy

elipsa, parabola, hiperbola - obrót

Post autor: lustysia »

Napisz równanie kanoniczne pewnej elipsy, hiperboli i paraboli, a następnie znajdź równania ich obrazów przez obroty o kąty \(\displaystyle{ 30^{o}}\), \(\displaystyle{ -45^{o}}\). Zwróc uwagę, że w równaniach tych pojawia się niezerowy współczynnik przy wyrazie mieszanym \(\displaystyle{ xy}\) i dlatego nie da się ich sprowadzic do postaci kanonicznej.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

elipsa, parabola, hiperbola - obrót

Post autor: Crizz »

Żeby otrzymać równanie prostej obróconej o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), trzeba w miejsce x wstawić \(\displaystyle{ xcos\alpha+ysin\alpha}\), a w miejsce y \(\displaystyle{ -xsin\alpha+ycos\alpha}\).
ODPOWIEDZ