Witam mam problem mianowicie z zadankiem jest na I roku studiów może to banalne ale proszę o pomoc.
Przedstawić na płaszczyźnie obrazy następujących zbiorów
1) {(x,y) \(\displaystyle{ R^{2} ^{2}+y^{2}=9}\)}
2) {(x,y) \(\displaystyle{ R^{2} : max(x,y)=5}\)}
3) {(x,y) \(\displaystyle{ R^{2} : ft|x \right| + ft| y\right| qslant 2}\)}
przedstaw na płaszczyźnie zbiory
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
przedstaw na płaszczyźnie zbiory
1)Jest to okrąg o środku (0,0) i promieniu 3
[ Dodano: 3 Listopada 2008, 08:19 ]
3)Jest to kwadrat wraz z wnętrzem, jego wierzchołki to (-2,0), (0,2), (2,0), (0,-2)
[ Dodano: 3 Listopada 2008, 08:19 ]
3)Jest to kwadrat wraz z wnętrzem, jego wierzchołki to (-2,0), (0,2), (2,0), (0,-2)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz
przedstaw na płaszczyźnie zbiory
ok trochę mi pomogłeś a jak ominąłeś wartość bezwzględną mógłbyś to rozpisać. może mała podpowiedź do punktu 2 bo tutaj wogule nie kumam nic.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
przedstaw na płaszczyźnie zbiory
Rozwiąż nieróność \(\displaystyle{ |x|+|y|\leqslant2}\) w czterech przypadkach
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\geqslant 0\\ y\ge 0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\geqslant 0\\ y < 0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x<0\\ y\ge0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x<\\ y <0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\geqslant 0\\ y\ge 0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\geqslant 0\\ y < 0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x<0\\ y\ge0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x<\\ y <0 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 21 kwie 2005, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dąbrowa górnicza
- Podziękował: 1 raz