Parabolę \(\displaystyle{ x=y^{2}}\) przesunięto tak, że jej wierzchołek znalazł się w punkcie
a. \(\displaystyle{ (3,1)}\)
b. \(\displaystyle{ ( \frac{1}{2},-2)}\)
c. \(\displaystyle{ (-1, 1\frac{1}{2})}\)
Napisz równanie przesuniętej paraboli
parabola x=y^2 przesunięta o wektor
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
parabola x=y^2 przesunięta o wektor
1.\(\displaystyle{ x-3=(y-1)^{2}}\)
2.\(\displaystyle{ x- \frac{1}{2} =(y+2)^{2}}\)
Trzecie mam nadzieje, że już łatwo będzie rozwiązać
2.\(\displaystyle{ x- \frac{1}{2} =(y+2)^{2}}\)
Trzecie mam nadzieje, że już łatwo będzie rozwiązać