wektor normalny do prostej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lustysia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 3 lis 2007, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy

wektor normalny do prostej

Post autor: lustysia »

Podaj współrzędne wektora normalnego do prostej \(\displaystyle{ y-2x-3=0}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wektor normalny do prostej

Post autor: JankoS »

lustysia pisze:Podaj współrzędne wektora normalnego do prostej \(\displaystyle{ y-2x-3=0}\)
Wektorem prostopadłym do prostej Ax +By +C = 0 jest [A, B]. Więc w tym przypadku jest nim [-2, 1].
ODPOWIEDZ