\(\displaystyle{ 4\cdot ft|\begin{array}{cccc}5&2\\8&1\end{array}\right|}\)
co dalej zrobić?
laplace
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
laplace
chcesz tutaj zastosowac rozwiniecie Laplace'a ??
to tak jakby strzelac do wrobla z armaty....
zauwaz, ze:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cc} 5&2\\8&1\end{array}\right|=5-16=-11}\)
to tak jakby strzelac do wrobla z armaty....
zauwaz, ze:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cc} 5&2\\8&1\end{array}\right|=5-16=-11}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
laplace
wstawiłem tylko końcówkę z tym że chciałem sprawdzić czy zawsze jak już się maksymalnie uprości jakaś macierz (rozwiązując ją uzywając laplace) czyli do formy2x2, to czy zawsze trzeba brać liczbę bezwzględną (lub czy to jest nie potrzebne, bo skądś źle przepisałem)?(np jak w tym wypadku)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cc} 1&5&\\1&3\end{array}\right|=1 (-1) ^{1+1}|3| + 1\cdot(-1) ^{2+1}|5|=3-5=-2}\)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cc} 1&5&\\1&3\end{array}\right|=1 (-1) ^{1+1}|3| + 1\cdot(-1) ^{2+1}|5|=3-5=-2}\)