Jak rozwiązac dane rownanie macierzowe?
( \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}6&3\\5&0\end{array}\right|}\) +2X)\(\displaystyle{ ^{-1}}\) = \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&0\\-4&-1\end{array}\right|}\)
To -1 to potega nawiasu.
Prosze o pomoc krok po kroku gdyz jestem lajikiem w danej dziedzinie. Za wszelaka pomoc wielkie dzieki i oczywiscie sie odwdziecze +++
Równanie macierzowe!!
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Równanie macierzowe!!
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}6&3\\5&0\end{array}\right] +2X =\left[\begin{array}{ccc}1&0\\-4&-1\end{array}\right]^{-1} =\left[\begin{array}{ccc}1&0\\-4&-1\end{array}\right]}\)
itd...
itd...
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chocianów
Równanie macierzowe!!
Dlaczego ta potęga -1 została przeniesiona na drugą strone do macierza? Z czego to wynika?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Równanie macierzowe!!
Wynika to z tego ze jesli \(\displaystyle{ A^{-1}=B}\), to \(\displaystyle{ A=B^{-1}}\)
[ Dodano: 22 Października 2008, 02:46 ]
, \(\displaystyle{ 2X=\left[\begin{array}{ccc}-5&-3\\-9&-1\end{array}\right]}\)
[ Dodano: 22 Października 2008, 02:46 ]
, \(\displaystyle{ 2X=\left[\begin{array}{ccc}-5&-3\\-9&-1\end{array}\right]}\)