Witam,
Mógłby ktoś w miarę zrozumiale objaśnić jak się wylicza wyznacznik macierzy 5 stopnia?
Nie chodzi mi o jakaś tam konkretną ale ogólnie o zasady wyliczania.
No ale dla przykładu dam tą :p
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&0&0&0\\2&1&0&0&0\\3&2&0&0&0\\-4&-5&-6&7&3\\5&4&7&0&3\end{array}\right]}\)
No to może jeszcze taką:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}x&1&1&1\\1&x&1&1\\1&1&x&1\\1&1&1&x\end{array}\right]}\)
No i ostatnie pytanie.
Mam do obliczenia jeszcze parę macierz prostokątnych o wymiarach 2x3, 3x4, 4x3, 3x5, i pare innych.
Prosiłbym tylko o ogólne zasady.
Dzięki śliczne :p
Jak obliczyc wyznacznik macierzy 5 stopnia i paru innych ?
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Jak obliczyc wyznacznik macierzy 5 stopnia i paru innych ?
[ Dodano: 19 Października 2008, 22:57 ]
a odnośnie liczenia wyznaczników rzędu 2x3 itp. to przypominam, że wyznacznik jest zdefiniowany tylko dla macierzy kwadratowych
Jak obliczyc wyznacznik macierzy 5 stopnia i paru innych ?
No to nie pomogłeś za bardzo :/
Tam nic nie ma o macierzach 5 rzędu.
a co do macierzy prostokątnych to mam cały dział z zadaniami do rozwiązania z nimi, to raczej chyba coś da się z nimi zrobić? :/
Tam nic nie ma o macierzach 5 rzędu.
a co do macierzy prostokątnych to mam cały dział z zadaniami do rozwiązania z nimi, to raczej chyba coś da się z nimi zrobić? :/
Jak obliczyc wyznacznik macierzy 5 stopnia i paru innych ?
Sorry mój błąd.
Z tymi macierzami prostokątnymi to mam wyliczyć rząd
Z tymi macierzami prostokątnymi to mam wyliczyć rząd