Relacja-jak rozumieć zapis

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

Relacja-jak rozumieć zapis

Post autor: LecHu :) »

Jak rozumieć zapis f(x)=f(y) w danej relacji:

S=(R,grS,R) grS={(x,y):f(x)=f(y)}

Gdzie podana jest także funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-3x+2}\)

Z góry dziękuje za odpowiedź.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Relacja-jak rozumieć zapis

Post autor: JankoS »

LecHu pisze:Jak rozumieć zapis f(x)=f(y) w danej relacji:

S=(R,grS,R) grS={(x,y):f(x)=f(y)}

Gdzie podana jest także funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-3x+2}\)

Z góry dziękuje za odpowiedź.
x jest w relacji grS z y \(\displaystyle{ \Leftrightarrow x^{3}-3x+2=y^3-3y+2}\)
Np.: \(\displaystyle{ (-2, \ 1) grS, \ bo \ f(-2)=f(1)=0.}\)
Podobne robłem niedawno.
https://matematyka.pl/86788.htm
ODPOWIEDZ