Oblicz wyznacznik macierzy wzgledem 3 wiersza

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
hyden
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 paź 2008, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SP
Podziękował: 2 razy

Oblicz wyznacznik macierzy wzgledem 3 wiersza

Post autor: hyden »

Witam mam problem z takim zadaniem. Oblicz wyznacznik macierzy wzgledem 3 wiersza mogłby mi ktos pokazac jak to zrobic i w miare jasno rozpisać


\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&2&1&1\\0&1&2&1\\0&0&1&2\\0&1&1&2\end{array}\right|}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Oblicz wyznacznik macierzy wzgledem 3 wiersza

Post autor: robertm19 »

Rozwijamy względem 3 wiersza czyli \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2&1\\0&1&1\\0&1&2\end{array}\right|}\) -2\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2&1\\0&1&2\\0&1&1\end{array}\right|}\)=3
hyden
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 paź 2008, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SP
Podziękował: 2 razy

Oblicz wyznacznik macierzy wzgledem 3 wiersza

Post autor: hyden »

mógłbys mi to rozpisac bo nie rozumiem jak do tego doszedłeś dzieki
ODPOWIEDZ