podprzestrzenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

podprzestrzenie liniowe

Post autor: LySy007 »

Które z następujących zbiorów są podprzestrzeniami liniowymi odpowiednich przestrzeni:

a) \(\displaystyle{ {(x_{1}, x_{2}, x_{3}): x_{1}, x_{2}, x_{3} R x_{2}-x_{3}=0}}\)

b) \(\displaystyle{ {(x_{1}, x_{2}, x_{3}): x_{1}, x_{2}, x_{3} R x_{1}-2x_{2}+x_{3}=0 x_{1}+x_{2}-5x_{3}=0}}\)

c) \(\displaystyle{ {(x_{1}, x_{2}, x_{3}, x_{4}): x_{1}, x_{2}, x_{3}, x_{4} R 2x_{1}-3x_{2}+x_{4}=5}}\)
lukas_7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 6 paź 2008, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 5 razy

podprzestrzenie liniowe

Post autor: lukas_7 »

Według mnie podprzestrzeniami liniowymi są zbiory "a" i "b".

Według mnie "c" nie jest podprzestrzenią liniową.

Ale najlepiej jakby to ktoś potwierdził. Zwłaszcza "c" budzi we mnie jakieś wątpliwości.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11583
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3167 razy
Pomógł: 749 razy

podprzestrzenie liniowe

Post autor: mol_ksiazkowy »

Według mnie "c" nie jest podprzestrzenią liniową.
Nie jest bo chocby dlatego ze \(\displaystyle{ (0,0,0,0) \notin V_3}\)
ODPOWIEDZ