Obliczanie pola trojkata za pomoca wyznacznika
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lis 2005, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie pola trojkata za pomoca wyznacznika
Jak policzyc za pomoca wyznacznika pole trojkata w przestrzeni r^3 .Ilu wektorow mi potrzeba i jak ulozyc macierz ?
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
Obliczanie pola trojkata za pomoca wyznacznika
Trzeba dwa wektory U i V:
\(\displaystyle{ \[\begin{array}{ccc}xv & yv & zv\\xu & yu & zu\\1&1&1\end{array}\]}\)
S = 0.5|det(A)|, połowa modułu z takiego wyznacznika.
Iloczyn wektorowy: 2S = |UxV| = U*V*sin(a), a = kąt między U i V.
Dla trzech punktów A,B,C bierzemy dowolne dwa boki, np: V = AB, U = AC
\(\displaystyle{ \[\begin{array}{ccc}xv & yv & zv\\xu & yu & zu\\1&1&1\end{array}\]}\)
S = 0.5|det(A)|, połowa modułu z takiego wyznacznika.
Iloczyn wektorowy: 2S = |UxV| = U*V*sin(a), a = kąt między U i V.
Dla trzech punktów A,B,C bierzemy dowolne dwa boki, np: V = AB, U = AC
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 lis 2005, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 1 raz