Rozwiązać układ w zależności od parametru a
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozwiązać układ w zależności od parametru a
Odejmijmy trzy razy pierwsze równanie od drugiego:
\(\displaystyle{ (a-2)x+3(a-2)y=0 (a-2)(x+3y)=0}\)
Stąd albo \(\displaystyle{ a=2}\) i wtedy łatwo sprawdzić, że rozwiązanie to \(\displaystyle{ x=2, y=1}\), albo też \(\displaystyle{ x=-3y}\) i wtedy z ostatniego równania \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}}\), a wtedy z pierwszego \(\displaystyle{ a=\frac{3}{2}}\).
Ostatecznie więc:
- dla \(\displaystyle{ a=2}\) rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ (2,1)}\)
- dla \(\displaystyle{ a=\frac{3}{2}}\) rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ \left( \frac{3}{2},-\frac{1}{2}\right)}\)
- dla pozostałych \(\displaystyle{ a}\) układ jest sprzeczny.
Uwaga: nie jest to jedyny sposób rozwiązania, można też na przykład z pierwszego i trzeciego równania wyznaczyć \(\displaystyle{ x,y}\) w zależności od \(\displaystyle{ a}\), wstawić do drugiego równania i stąd (z równania kwadratowego) policzyć możliwe wartości \(\displaystyle{ a}\).
Q.
\(\displaystyle{ (a-2)x+3(a-2)y=0 (a-2)(x+3y)=0}\)
Stąd albo \(\displaystyle{ a=2}\) i wtedy łatwo sprawdzić, że rozwiązanie to \(\displaystyle{ x=2, y=1}\), albo też \(\displaystyle{ x=-3y}\) i wtedy z ostatniego równania \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}}\), a wtedy z pierwszego \(\displaystyle{ a=\frac{3}{2}}\).
Ostatecznie więc:
- dla \(\displaystyle{ a=2}\) rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ (2,1)}\)
- dla \(\displaystyle{ a=\frac{3}{2}}\) rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ \left( \frac{3}{2},-\frac{1}{2}\right)}\)
- dla pozostałych \(\displaystyle{ a}\) układ jest sprzeczny.
Uwaga: nie jest to jedyny sposób rozwiązania, można też na przykład z pierwszego i trzeciego równania wyznaczyć \(\displaystyle{ x,y}\) w zależności od \(\displaystyle{ a}\), wstawić do drugiego równania i stąd (z równania kwadratowego) policzyć możliwe wartości \(\displaystyle{ a}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Rozwiązać układ w zależności od parametru a
Dzięki. Zauważyłem, że można też z tw. Kroneckera-Capellego to rozwiązać. Wychodzi dosyć mechanicznie bez liniowych przekształceń wierszy.