Udowodnij że wektory są liniowo zależne.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
trelek2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 23 wrz 2008, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Udowodnij że wektory są liniowo zależne.

Post autor: trelek2 »

Udowodnij że system wektórów \(\displaystyle{ a _{1} ,a _{2} , ... ,a _{m}}\) jest liniowo zależny jeśli wiadomo że zawiera 2 proporcjonalne wektory \(\displaystyle{ a _{2} =7a _{1}}\)

Oczywiście wydaje się to oczywiste bo jeśli jeden wektor jest 7 razy większy od drugiego to żaden z nich nie jest wektorem zerowym... Ale czy to jest dowód? Proszę podpowiedzieć o co może chodzić z dowodem. Napiszcie jak byście na to odpowiedzieli.
Awatar użytkownika
Anathemed
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 12 lip 2007, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 34 razy

Udowodnij że wektory są liniowo zależne.

Post autor: Anathemed »

Zbiór wektorów jest liniowo zależny wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje taka kombinacja współczynników \(\displaystyle{ t_1, t_2, ..., t_n}\) taka, że
\(\displaystyle{ t_1a_1 + ... + t_na_n = 0}\) i co najmniej jedna z liczb \(\displaystyle{ t_i}\) jest różna od zera.
Jeżeli wskażemy taką kombinację, to znaczy że zbiór wektorów jest liniowo zależny. Jakie współczynniki \(\displaystyle{ t_i}\) wybrać w naszym przypadku, aby udowodnić liniową zależność?
Wystarczy, że wybierzemy: \(\displaystyle{ t_1 = 7, t_2 = -1}\), oraz \(\displaystyle{ t_i = 0}\) dla i > 2.
Wtedy: \(\displaystyle{ t_1a_1 + t_2a_2 + t_3a_3 + ... + t_na_n = t_1a_1 + t_2a_2 = 7a_1 - a_2 = 7a_1 - 7a_1 = 0}\), oraz \(\displaystyle{ t_1}\) jest różne od 0, co kończy dowód
Awatar użytkownika
trelek2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 23 wrz 2008, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Udowodnij że wektory są liniowo zależne.

Post autor: trelek2 »

No dzięki. NIe trzeba było pisać bo tą teorię znam:) Wystarczyłaby mi ostatnia linijka:)
ODPOWIEDZ