Witam, nie mogę sobie poradzić z wyznaczaniem bazy dualnej do danej. Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązując krok po kroku przykładowe zadanie?:
W przestrzeni: \(\displaystyle{ (R^{3},R,+,*)}\) dana jest baza: \(\displaystyle{ (1,1,1), (1,1,-1), (1,-1,-1)}\) Wyznacz bazę dualną. Z góry dziękuję za pomoc!
Baza dualna do danej
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 wrz 2008, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Baza dualna do danej
bazą dualną są formy liniowe \(\displaystyle{ e^*_{i}}\) gdzie i=1,2,....,n .
Zatem zapiszmy wektor (x,y,z)=a(1,1,1)+b(1,1,-1)+c(1,-1,-1).
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a+b+c=x\\a+b-c=y\\a-b-c=z \end{array}}\)
Otrzymujesz taki układ i roziązujesz . Dalej korzystając z \(\displaystyle{ e^*_{i}}\)
otrzymasz szukaną bazę.
Zatem zapiszmy wektor (x,y,z)=a(1,1,1)+b(1,1,-1)+c(1,-1,-1).
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a+b+c=x\\a+b-c=y\\a-b-c=z \end{array}}\)
Otrzymujesz taki układ i roziązujesz . Dalej korzystając z \(\displaystyle{ e^*_{i}}\)
otrzymasz szukaną bazę.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 26 wrz 2008, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
- Podziękował: 1 raz
Baza dualna do danej
Otrzymałem takie formy: \(\displaystyle{ = \frac{x}{2}+\frac{z}{2}\\ = \frac{y}{2}-\frac{z}{2}\\ = \frac{x}{2}-\frac{y}{2}}\) Zachodzi dla nich: \(\displaystyle{ =\delta_{ij}}\) Nie mam wyniku do tego zadania, czy jest to zatem szukana baza? Proszę o odpowiedź... z góry dziękuje!
Baza dualna do danej
robertm19 pisze:bazą dualną są formy liniowe \(\displaystyle{ e^*_{i}}\) gdzie i=1,2,....,n .
Zatem zapiszmy wektor (x,y,z)=a(1,1,1)+b(1,1,-1)+c(1,-1,-1).
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a+b+c=x\\a+b-c=y\\a-b-c=z \end{array}}\)
Otrzymujesz taki układ i roziązujesz . Dalej korzystając z \(\displaystyle{ e^*_{i}}\)
otrzymasz szukaną bazę.
Czy ktoś może pokazać czemu to działa ?
a,b,c to współrzędne wektora (x,y,z) w naszej bazie. Czemu nagle a,b,c staja sie formami ?
Takie zadania rozwiązywałem zawsze za pomocą wyliczania kolejnych równań z delty Kronecker'a ,
takie coś znacznie upraszcza obliczenia ale nie wiem czemu i jak działa.
Z góry dziękuje za pomoc