Mam problem z obliczeniem wyznacznika danej macierzy. Podaję przykład oraz przedstawiam moje myslenie krok po kroku, bdzo prosze o wskazówki. Z góry dziekuje.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&0&1&2\\2&4&1&2&0\\1&1&1&1&1\\5&4&3&2&1\\4&3&2&1&1\end{array}\right]}\)
na początku chciałam uzyskać jak najwiecej zer.
Czyli zrobiłam:
w4-w5
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&0&1&2\\2&4&1&2&0\\1&1&1&1&1\\1&1&1&1&0\\4&3&2&1&1\end{array}\right]}\)
a następnie
w3-w4
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&0&1&2\\2&4&1&2&0\\0&0&0&0&1\\1&1&1&1&0\\4&3&2&1&1\end{array}\right]}\)
teraz chciałam skreslic 3 wiersz oraz 5 kolumnę i uzykłałam
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\2&4&1&2\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
teraz chciałam zastosowac rozwinięcie laplace'a bodajże.
I tutaj wlasnie jest problem ponieważ nie wiem co mam wstawić za cyfrę tutaj:
A*(-1)^{3+5}*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\2&4&1&2\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
Bardzo prosze o pomoc na podstawie tego przykładu.
Oblicz wyznacznik macierzy...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 09:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niebo
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 09:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niebo
- Podziękował: 2 razy
Oblicz wyznacznik macierzy...
Czyli dalej próbuje:
1*\(\displaystyle{ (-1)^{3+5}}\)*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\2&4&1&2\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
dalej:
w2-w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\1&-3&0&1\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
w2-w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\0&5&0&0\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
i teraz
5*\(\displaystyle{ (-1)^{2+2}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\1&1&1\\4&2&1\end{array}\right]}\)
w2-w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&1&0\\4&2&1\end{array}\right]}\)
1*\(\displaystyle{ (-1)^{2+2}}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\4&1\end{array}\right]}\)
5*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\4&1\end{array}\right]}\)=5*((1*1)-(4*1)= 5*(-3)=-15
bardzo prosze kogos o sprawdzenie
1*\(\displaystyle{ (-1)^{3+5}}\)*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\2&4&1&2\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
dalej:
w2-w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\1&-3&0&1\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
w2-w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\0&5&0&0\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
i teraz
5*\(\displaystyle{ (-1)^{2+2}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\1&1&1\\4&2&1\end{array}\right]}\)
w2-w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&1&0\\4&2&1\end{array}\right]}\)
1*\(\displaystyle{ (-1)^{2+2}}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\4&1\end{array}\right]}\)
5*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\4&1\end{array}\right]}\)=5*((1*1)-(4*1)= 5*(-3)=-15
bardzo prosze kogos o sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Oblicz wyznacznik macierzy...
1*\(\displaystyle{ (-1)^{3+5}}\)*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\2&4&1&2\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
dalej:
w2-w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\1&3&0&1\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
w2-w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\0&1&0&0\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
i teraz
1*\(\displaystyle{ (-1)^{2+2}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\1&1&1\\4&2&1\end{array}\right]}\)
w2-w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&1&0\\4&2&1\end{array}\right]}\)
1*\(\displaystyle{ (-1)^{2+2}}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\4&1\end{array}\right]}\)
1*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\4&1\end{array}\right]}\)=1*((1*1)-(4*1))=1*(-3)=-3
dalej:
w2-w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\1&3&0&1\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
w2-w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&0&1\\0&1&0&0\\1&1&1&1\\4&3&2&1\end{array}\right]}\)
i teraz
1*\(\displaystyle{ (-1)^{2+2}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\1&1&1\\4&2&1\end{array}\right]}\)
w2-w1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&1&0\\4&2&1\end{array}\right]}\)
1*\(\displaystyle{ (-1)^{2+2}}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\4&1\end{array}\right]}\)
1*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\4&1\end{array}\right]}\)=1*((1*1)-(4*1))=1*(-3)=-3