Wyznaczyć rząd macierzy A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}-1&2&0&1&1\\2&-1&2&-3&1\\1&1&2&-2&2\\3&0&4&-5&3\end{array}\right]}\)
bardzo bym prosila o dokladny rozpis
Wyznaczyć rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczyć rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczyć rząd macierzy
tak robiąc na chama(więc nie jest to w 100% wiarygodne źródło)
to dodając wierszami \(\displaystyle{ w2+w3}\)i\(\displaystyle{ 2w2+w1}\) to winno wyjść tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}-3&0&4&-5&3\\2&-1&2&-3&1\\3&0&4&-5&3\\3&0&4&-5&3\end{array}\right]}\)
czyli metodą "zauważeń " nie będzie to rzędu 4(minor 4 stopnia = 0) ani 3(tak samo), bo są zawsze 2 takie same wiersze.
Teraz wystarczy policzyć jakiś minor 2 stopnia np \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&-1\\3&0\end{array}\right] = 3}\) minor \(\displaystyle{ \neq 0}\) zatem macierz jest 2 rzędu
to dodając wierszami \(\displaystyle{ w2+w3}\)i\(\displaystyle{ 2w2+w1}\) to winno wyjść tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}-3&0&4&-5&3\\2&-1&2&-3&1\\3&0&4&-5&3\\3&0&4&-5&3\end{array}\right]}\)
czyli metodą "zauważeń " nie będzie to rzędu 4(minor 4 stopnia = 0) ani 3(tak samo), bo są zawsze 2 takie same wiersze.
Teraz wystarczy policzyć jakiś minor 2 stopnia np \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&-1\\3&0\end{array}\right] = 3}\) minor \(\displaystyle{ \neq 0}\) zatem macierz jest 2 rzędu