Nie wiem jak się zabrać za takie zad.
Mam obliczyć objętość czworościanu rozpiętego na wektorach:
\(\displaystyle{ p=(1,1,1) , q=(1,-1,0), r=(-1,3,-2)}\)
Objętość czworościanu rozpiętego na wektorach
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Objętość czworościanu rozpiętego na wektorach
\(\displaystyle{ |V|=\frac{1}{6}|(\vec{p},\vec{q},\vec{r})| \\
|V|=\frac{1}{6}|\hbox{det} \left[\begin{array}{rrr} 1&1&1 \\ 1&-1&0 \\ -1&3&-2 \end{array} \right] | = \frac{1}{6}|6|=1}\)
|V|=\frac{1}{6}|\hbox{det} \left[\begin{array}{rrr} 1&1&1 \\ 1&-1&0 \\ -1&3&-2 \end{array} \right] | = \frac{1}{6}|6|=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
Objętość czworościanu rozpiętego na wektorach
to tak szybko sie liczy?? sa na to jakies wzory...ta 1/6 ???