Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gawi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 10 mar 2007, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-ka
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 1 raz

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: gawi »

Wyznaczyć jądro i obraz przekształcenia liniowego przestrzeni \(\displaystyle{ R^4}\) w \(\displaystyle{ R^3}\) danego wzorem: \(\displaystyle{ \phi((x,y,z,t))=(x+y,y+z-t,x-z+t)}\).

Wiem że trzeba rozwiązać układ równań tak by to przekształcenie dawało zawsze zero, jednak rozwiązuje to eliminacją Gaussa i wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedzi.
tak jest poprawnie: \(\displaystyle{ Ker\phi=Lin((1,-1,0,-1),(0,0,1,1))}\)
a mi wychodzi tak: \(\displaystyle{ Ker\phi=Lin((1,-1,1,0),(-1,1,0,1))}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Jądro i obraz przekształcenia liniowego

Post autor: »

gawi pisze:tak jest poprawnie: \(\displaystyle{ Ker\phi=Lin((1,-1,0,-1),(0,0,1,1))}\)
a mi wychodzi tak: \(\displaystyle{ Ker\phi=Lin((1,-1,1,0),(-1,1,0,1))}\)
To jest dokładnie to samo.

Q.
ODPOWIEDZ