Układ równań z parametrem b

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rafi9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

Układ równań z parametrem b

Post autor: rafi9 »

Mam problem z takim układem równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x+by-4z=0\\-x+y+z=0\\3x-3y+bz=0\end{cases}}\)

Trzeba go rozwiązać w zależności od parametru b, a przy liczeniu wyznaczników posłużyć się twierdzeniem Laplace'a.

Chciałbym się dowiedzieć co po kolei musze zrobić, żeby wyliczyć to poprawnie z tym parametrem :/ ???
Nocarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Połchowo

Układ równań z parametrem b

Post autor: Nocarz »

Skoro masz skorzystać z twierdzenia Laplace'a musisz rozwiązać ten układ metodą wyznacznikową. Najpierw obliczasz wyznacznik główny macierzy, czyli zaczynasz od tego:

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}4&b&-4\\-1&1&1\\3&-3&b\end{array}\right|}\)

Do drugiej i trzeciej kolumny wyznacznika dodajesz kolumnę pierwszą otrzymując:


\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}4&b+4&0\\-1&0&0\\3&0&b+3\end{array}\right|}\)

Potem rozwijasz wyznacznik wokół trzeciej kolumny korzystając z rozwinięcia Laplace'a i masz:

\(\displaystyle{ b+3}\) \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}4&b+4\\1&0\end{array}\right|}\)

Czyli wyznacznik głowny jest równy \(\displaystyle{ -(b+3)(b+4)}\)
Wyznaczniki poszczególnych zmiennych są równe zero wiec dla \(\displaystyle{ -(b+3)(b+4)=0}\) istnieje nieskonczenie wiele rozwiązań a w pozostałych przypadkach istnieje tylko jedno rozwiązanie gdzie zmienne x,y,z są równe zeru.
ODPOWIEDZ