prosty układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nuggle

prosty układ równań

Post autor: nuggle »

ktos pomoze mi rozwiazac taki uklad rownan:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l} 1&\,=\,&a + b + c\\2&\,=\,&4a + 2b + c\\3&\,=\,&9a + 3b + c\end{array}\right.}\)

nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac. i krotkie objasnienie kazdego kroku jesli mozna byłbym wdzięczny
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

prosty układ równań

Post autor: Tomasz Rużycki »

Odejmij sobie np. drugie od trzeciego & pierwsze od drugiego - dostaniesz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi, bez problemu go rozwiążesz, potem wstawisz a i b do a+b+c=1 -> wyliczysz c


Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
nuggle

prosty układ równań

Post autor: nuggle »

wielkie dzieki za pomoc może od tej pory nie bede się z takimi układami męczył
ODPOWIEDZ