układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
filo1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

układ równań

Post autor: filo1988 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+3y+5z=2\\x-2y-3z=3\\3x+y+2z=5\\5x+2y+7z=5\end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

układ równań

Post autor: Artist »

Od 3 odejmij 4:
\(\displaystyle{ -2x-y-5z=0}\)
Zsumuj z pierwszym:
\(\displaystyle{ 2y=2}\) => \(\displaystyle{ y=1}\)

\(\displaystyle{ 2x+5z=-1}\)
\(\displaystyle{ x-3z=5}\) => \(\displaystyle{ x=5+3z}\)
I do pierwszego:
\(\displaystyle{ 10+6z+5z=-1}\) => \(\displaystyle{ z=-1}\)
No i x=2.
Teraz jeszcze sprawdzamy i okazuje się, że jest ok.
cashman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

układ równań

Post autor: cashman »

nie sprawdzalem nawet... czy mozna przy uzyciu macierzy ?
filo1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

układ równań

Post autor: filo1988 »

chodziło mi raczej o rozwiązanie tego za pomocą macierzy...
ODPOWIEDZ