Macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Gumaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 22 gru 2007, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków :)
Podziękował: 22 razy

Macierz

Post autor: Gumaj »

Czy mógłby ktosik sprawdzić

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-3y+z=1\\x+y-3z=-2\\4x-y-5z=-3 \end{cases}}\)


\(\displaystyle{ rzU=rz\left[\begin{array}{cccc}2&-3&1& 1\\1&1&-3&-2\\4&-1&-5&-3\end{array}\right] II *2=rz\left[\begin{array}{cccc}2&-3&1& 1\\2&2&-6&-4\\4&-1&-5&-3\end{array}\right] = I +IIrz\left[\begin{array}{cccc}4&-1&-5& -3\\2&2&-6&-4\\4&-1&-5&-3\end{array}\right] =
rz\left[\begin{array}{cccc}4&-1&-5& -3\\2&2&-6&-4\\0&0&0&0\end{array}\right] = 2= rz A}\)



\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-3y = -z+1\\ x+y = 3z-2 \end{cases}}\)
detaA = 5 = W

\(\displaystyle{ Wx = ft[\begin{array}{cc}-z+1&-3\\3z-2&1\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ x = \frac{ 8z - 5}{5}}\)

\(\displaystyle{ Wy = ft[\begin{array}{cc}2&-z+1\\1&3z-2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ y = \frac{7z - 5}{5}}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, o 00:11 przez Gumaj, łącznie zmieniany 8 razy.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Macierz

Post autor: natkoza »

jeżeli w 3 równaniu brak wspólrzędnej z jest przypadkowy tzn zamiast \(\displaystyle{ -5}\) miało być \(\displaystyle{ -5z}\) to wynik jest dobry jezeli natomiast miałobyć tak jak jest napisane, to rzad (chyba) będzie 3
ODPOWIEDZ