Witam, mam problem z zabraniem sie za takie zadanie.
Dla macierzy wylicz następujące wartości. Pamiętaj, że i- wiersze a j-wartości.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&4&1\\3&5&2\\3&2&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{3} \sum_{j=1}^{3} x_i_j}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{2} \sum_{j=2}^{3} x_i_j}\)
\(\displaystyle{ \sum_{j=1}^{3} x_1_j}\)
Dla macierzy wylicz wartości
Dla macierzy wylicz wartości
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, o 12:49 przez magdunka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Dla macierzy wylicz wartości
Moja interpretacja zadania, mogę się mylić
\(\displaystyle{ x_{ij}}\), gdzie \(\displaystyle{ x}\) - element macierzy, \(\displaystyle{ i}\) - wiersz, \(\displaystyle{ j}\) - kolumna
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{3} \sum_{j=1}^{3} x_{ij} = \sum_{i=1}^{3} ft(x_{i1} + x_{i2} + x_{i3} \right) = \\ = x_{11}+x_{12}+x_{13}+x_{21}+x_{22}+x_{23}+x_{31}+x_{32}+x_{33} = 2+4+1+3+5+2+3+2+2=...}\)
czyli suma wszystkich elementów macierzy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&4&1\\3&5&2\\3&2&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{2} \sum_{j=2}^{3} x_{ij} = \sum_{i=1}^{2}\left(x_{i2}+x_{i3}\right) = x_{12}+x_{13}+x_{22}+x_{23}=4+1+5+2=...}\)
czyli suma elementów \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&\boxed{4}&\boxed{1}\\3&\boxed{5}&\boxed{2}\\3&2&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \sum_{j=1}^{3} x_1_j = x_{11}+x_{12}+x_{13}=2+4+1=...}\)
czyli suma elementów \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}\boxed{2}&\boxed{4}&\boxed{1}\\3&5&2\\3&2&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ x_{ij}}\), gdzie \(\displaystyle{ x}\) - element macierzy, \(\displaystyle{ i}\) - wiersz, \(\displaystyle{ j}\) - kolumna
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{3} \sum_{j=1}^{3} x_{ij} = \sum_{i=1}^{3} ft(x_{i1} + x_{i2} + x_{i3} \right) = \\ = x_{11}+x_{12}+x_{13}+x_{21}+x_{22}+x_{23}+x_{31}+x_{32}+x_{33} = 2+4+1+3+5+2+3+2+2=...}\)
czyli suma wszystkich elementów macierzy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&4&1\\3&5&2\\3&2&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{2} \sum_{j=2}^{3} x_{ij} = \sum_{i=1}^{2}\left(x_{i2}+x_{i3}\right) = x_{12}+x_{13}+x_{22}+x_{23}=4+1+5+2=...}\)
czyli suma elementów \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&\boxed{4}&\boxed{1}\\3&\boxed{5}&\boxed{2}\\3&2&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \sum_{j=1}^{3} x_1_j = x_{11}+x_{12}+x_{13}=2+4+1=...}\)
czyli suma elementów \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}\boxed{2}&\boxed{4}&\boxed{1}\\3&5&2\\3&2&2\end{array}\right]}\)