Baza obrazu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
didi_16

Baza obrazu

Post autor: didi_16 »

Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć jak wyznaczyć bazę obrazu?? nie umiem tutaj napisać macierzy, więc podam kolejne wiersze: 1 0 0; 0 0 0; 0 0 3.


Pozdrawiam i z góry dziękuję:)
dr_grucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2005, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Frysztak
Pomógł: 28 razy

Baza obrazu

Post autor: dr_grucha »

Rozumiem że to jest macierz odwzorowania liniowego. Przykładową bazę więc stanowią liniowo niezależne kolumny. Czyli \(\displaystyle{ B=((1,0,0),(0,0,3))}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Baza obrazu

Post autor: JankoS »

dr_grucha pisze:Rozumiem że to jest macierz odwzorowania liniowego. Przykładową bazę więc stanowią liniowo niezależne kolumny. \(\displaystyle{ B=((1,0,0),(0,0,3))}\)
Szkopuł w tym, że obraz ma wymiar 3, a więc i wektorów w bazie powinno być też 3. Kolega podał współrzędne obrazu wektora w bazie obrazu.
dr_grucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2005, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Frysztak
Pomógł: 28 razy

Baza obrazu

Post autor: dr_grucha »

Nieprawda wymiar obrazu jest równy 2. Każdy obraz wektora dziedziny w tym przekształceniu można zapisać jako kombinacje liniową wektorów z podanej przeze mnie bazy.

Dowód:

Weźmy dowolny wektor z dziedziny \(\displaystyle{ (a,b,c)}\). Jego obraz w tym odwzorowaniu to \(\displaystyle{ (a,0,3c)=a(1,0,0)+c(0,0,3)}\), a współrzędne tego wektora w bazie B to \(\displaystyle{ [a,c]_{B}}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Baza obrazu

Post autor: JankoS »

dr_grucha pisze:Nieprawda wymiar obrazu jest równy 2.
Kolega ma rację. Moja pomyłka wynikła z...? Chyba mi się pomieszał obraz z przestrzenią, w którą jest to odwzorowanie. Przepraszam.
ODPOWIEDZ