Czy \(\displaystyle{ W = \{(x, y, z, t)\in\RR^4 : x+y +z +t = 0 \land 2x+y +z −t = 0\} \subseteq \RR^4}\) jest przestrzenia wektorowa
nad ciałem \(\displaystyle{ \RR}\)? Jesli tak, znalezc jej baze i wymiar.
czy jest przestrzenią wektorową
czy jest przestrzenią wektorową
Ostatnio zmieniony 31 paź 2023, o 01:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
czy jest przestrzenią wektorową
Oczywiście jest to podprzestrzeń wektorowa , możesz to sprawdzic z definicji.
Wymiar wyznacza się rozwiązując dany układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z+t=0\\2x+y+z-t=0\end{cases}}\)
Podstawiamy pod \(\displaystyle{ t=k, z=m}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) i\(\displaystyle{ m\in\RR}\), \(\displaystyle{ y=-3k-m x=-k-m+3k+m=2k
}\)
\(\displaystyle{ W=\{(x,y,z,t)=(2k,-3k-m,m,k) , k,m\in\RR\}=\{(x,y,z,t)=k(2,-3,0,1)+m(0,-1,1,0)\}}\)
Zatem baza to \(\displaystyle{ (2,-3,0,1), (0,-1,1,0)}\) a wymiar \(\displaystyle{ =2}\).
Wymiar wyznacza się rozwiązując dany układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z+t=0\\2x+y+z-t=0\end{cases}}\)
Podstawiamy pod \(\displaystyle{ t=k, z=m}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) i\(\displaystyle{ m\in\RR}\), \(\displaystyle{ y=-3k-m x=-k-m+3k+m=2k
}\)
\(\displaystyle{ W=\{(x,y,z,t)=(2k,-3k-m,m,k) , k,m\in\RR\}=\{(x,y,z,t)=k(2,-3,0,1)+m(0,-1,1,0)\}}\)
Zatem baza to \(\displaystyle{ (2,-3,0,1), (0,-1,1,0)}\) a wymiar \(\displaystyle{ =2}\).