Nie wiem jak zrobic matryce:
sa trzy kolumny i trzy rzedy
matryca A= (1 0 -2) (0 1 3) (2 1 0)
matryca B= (-3 -2 2) (6 4 -3) (-2 -1 1)
I musimy znalezc AB=I (gdzie I jest jednostka macierzy) i to wiem jak zrobic ale druga czesc zadania brzmi:
Stad oblicz:
x -2z=-5
y+3z=8
2x+y =1
Gdyby nie to ze muimy tu zastosowac jakis konkretny sposob to pordzibym sobie sam. Prosze o jakis szybki i latwy sposob ... dzikekuje
Szukamy trzech niewiadomych
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Szukamy trzech niewiadomych
Zacznę od wyjaśnienia treści zadania, bo to chyba potrzebne ;].
Mamy do rozwiązania układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x-2y=-5 \\
y+3z = 8 \\
2x+y = 1
\end{cases}}\)
W postaci macierzowej wygląda to tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-2&0\\0&1&3\\2&1&0\end{array}\right]
ft[\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right] =
ft[\begin{array}{c}-5\\8\\1\end{array}\right]}\)
Jak to robimy? Najpierw szukamy macierzy odwrotnej do
\(\displaystyle{ A =\left[\begin{array}{ccc}1&-2&0\\0&1&3\\2&1&0\end{array}\right]}\),
czyli takiej macierzy \(\displaystyle{ B}\), że \(\displaystyle{ AB=BA=I}\). Rozumiem, że wiesz jak to zrobić, istotnie też jest to macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&-2&2\\6&4&-3\\-2&-1&1\end{array}\right]}\)
Mnożymy nasze równanie z lewej strony przez macierz \(\displaystyle{ B=A^{-1}}\), otrzymamy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right] =
ft[\begin{array}{ccc}-3&-2&2\\6&4&-3\\-2&-1&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{c}-5\\8\\1\end{array}\right]}\)
Po wymnożeniu tego co po prawej stronie otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right] =
ft[\begin{array}{c}1\\-1\\3\end{array}\right]}\)
co oznacza, że rozwiązaniem naszego układu jest:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=1 \\
y= -1 \\
z = 3
\end{cases}}\)
Q.
Mamy do rozwiązania układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x-2y=-5 \\
y+3z = 8 \\
2x+y = 1
\end{cases}}\)
W postaci macierzowej wygląda to tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&-2&0\\0&1&3\\2&1&0\end{array}\right]
ft[\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right] =
ft[\begin{array}{c}-5\\8\\1\end{array}\right]}\)
Jak to robimy? Najpierw szukamy macierzy odwrotnej do
\(\displaystyle{ A =\left[\begin{array}{ccc}1&-2&0\\0&1&3\\2&1&0\end{array}\right]}\),
czyli takiej macierzy \(\displaystyle{ B}\), że \(\displaystyle{ AB=BA=I}\). Rozumiem, że wiesz jak to zrobić, istotnie też jest to macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&-2&2\\6&4&-3\\-2&-1&1\end{array}\right]}\)
Mnożymy nasze równanie z lewej strony przez macierz \(\displaystyle{ B=A^{-1}}\), otrzymamy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right] =
ft[\begin{array}{ccc}-3&-2&2\\6&4&-3\\-2&-1&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{c}-5\\8\\1\end{array}\right]}\)
Po wymnożeniu tego co po prawej stronie otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}x\\y\\z\end{array}\right] =
ft[\begin{array}{c}1\\-1\\3\end{array}\right]}\)
co oznacza, że rozwiązaniem naszego układu jest:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=1 \\
y= -1 \\
z = 3
\end{cases}}\)
Q.