Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:)
Dany mamy układ równań:
4\(\displaystyle{ x_{1}}\) + \(\displaystyle{ x_{2}}\) + (a-1)\(\displaystyle{ x_{3}}\) = 4a
(3-a)\(\displaystyle{ x_{1}}\) + 2\(\displaystyle{ x_{2}}\) = 3
2\(\displaystyle{ x_{1}}\) - 3\(\displaystyle{ x_{2}}\) + \(\displaystyle{ x_{3}}\) = 2
Dla jakich a należących do R układ ma rozwiązania?Wyznaczyć te rozwiązania w przypadku gdy istnieją.
Z gory bardzo dziekuje za pomoc
Układ rownań z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 sie 2008, o 02:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Układ rownań z parametrem
Metoda wyznaczników, do jego obliczenia możesz użyć schematu Sarrusa, użyj wzorów Cramera.
Możliwe, że się nie pomyliłem w liczeniu wyznaczników i rozwiązanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ x _{1} = (5a-10)/(9a^{2}-5a-10), x _{2} = (6a^{2}+10a-20)/(9a{2}-5a-10), x _{3} = (36a^{2}+10a-60)/(9a^{2}-5a-10)}\)
Możliwe, że się nie pomyliłem w liczeniu wyznaczników i rozwiązanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ x _{1} = (5a-10)/(9a^{2}-5a-10), x _{2} = (6a^{2}+10a-20)/(9a{2}-5a-10), x _{3} = (36a^{2}+10a-60)/(9a^{2}-5a-10)}\)