Witam
Na wstepnie sorry ze nie uzywam texa :/ macierz jest taka:
1 2 -1 0
0 3 1 5
1 5 0 2
wykladowca z tego dalej obliczal wyznacznik wykreslajac po kolei kazda kolumne dla delA1 delA2 delA3 i delA4 i we wszystkich przypadkach od razu pisal "=0"co mi sie nie zgadza np. po wykresleniu 2 rzedu wyzniacznik wychodzi mi -8 pozniej napisal delA5 dla
1 2
0 3
i ze nie rowna sie 0 a co za tym idzie macierz ma 2 rzedy. Mial racje? moze mi sie cos pomylilo?
2 pytanie jest takie czy podczas obliczania wyznacznikow moge wykreslic zarowno kolumny jak i wiersze? czy tylko jedno albo drugie? czy moge mnozyc kolumny/wiesze przez liczby?
dzieki
wyznacznik macierzy nie-kwadratowych
wyznacznik macierzy nie-kwadratowych
Czy możesz napisać dokładny wzór na obliczanie wyznacznika macieży niekwadratowe?
Np. dla:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} 4 & -1 \\ 3& 1 \\ 2 & 3 \\ \end{array}\right]}\)
Np. dla:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} 4 & -1 \\ 3& 1 \\ 2 & 3 \\ \end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
wyznacznik macierzy nie-kwadratowych
Wykładowca liczył rząd macierzy, a nie wyznacznik.
Sprawdź sobie definicję rzędu macierzy - liczba niezależnych liniowo wektorów, itd.
Sprawdź sobie definicję rzędu macierzy - liczba niezależnych liniowo wektorów, itd.